TR. SURPLOMBA MARE (gr. 4 A)

 

Locatie: Costila, Peretele nordic Galbinele

Acces: din Hornul Coamei, pe Brana de Piatra, primul traseu

 

Traseul SM începe cu un prag framantat

LC1: se urca oblic dreapta (gr -III) extrem de friabil, cu placi putrede si/sau dogite. Sunt parca 2-3 cuie pe toata lungimea (cca. 45m, de preferat sa nu se regrupeze pe parcurs)- am mai batut un IUS (recup. sec.) si montat o nuca mare. Pana în regrupare, chiar la intrarea pe platforma (mare, plata) e înca un piton. Regruparea (3 cuie) am scos-o cu mâna... nu prezinta siguranta, am mai btut 3 cuie în conglomerat complet putred (recuperate de secund) din care doar 1 sigur. Pana aici am luat acasa 3 IUS-uri negre (cel mai posib traseul a fost facut de iarana si pitoanele batute in fisuri inghetate au iesit “la mana”). Regrupare comoda.

LC2: Plecare cu o scurta traversare in stanga, se urca un prag si se continua pe linia naturala, vizând baza surplombei de deasupra. Am trecut de o regrupare (2 cuie ce par solide, o mica platforma- acolo a regrupat secundul si am regrupat intermediar chiar sub surplomba (3 cuie, posibilitate de amarare la înca 2)

LC3: Se pleaca în traversare spre stânga, pe sub marea surplomba vizibila de la baza peretelui (o teava cu inel, alte 2 sau 3 pitoane apropiate, un pas mai larg, alte 2 pitoane, apoi trebuie schimbate cam 2 prize laterale la mana, se ajunge la baza surplombei (ai cateva gauri bune pentru picioare). (FOTO 1) Chiar peste buza surplombei se afla batut un piton (lama mica), subtire dar bine fixat. imediat peste surplomba gasim o platforma cu 2 pitoane la care este bine sa regrupam. De aici se vede in dreapta traversarea spre rapelul in Hornul Coamei.

LC4: Traseul continua in sus (2 pitoane la acelasi nivel) apoi cu o traversare stanga (dupa cca. 10m) pe sub un solz cu pitoane batute de jos in sus. urcam doua praguri si dam intr-o platforma larga (am travers. stanga cca. 12m, dar nu am gasit cuie in sus). Aici avem in stanga un inel (l-am consolidat cu un friend mic) si inaintam pe un horn cu fisura pamantoasa si muschi cca. 12-14m. Gasim pe el 2 pitoane ce nu se misca dar care nu prezinta nici o garantie. In capatul de sus al hornului gasim o lama care se arcuieste; de la ea traversam in stanga, urcam un prag, apoi altul mai dificil si gasim o regrupare din 3 pitoane  (atentie!)

LC5: De aici traversam stanga pe o fata cazuta, gasim doua pitoane cam la acelasi nivel, urcam un prag si dam intr-un mare con de dejectie putin inclinat unde la un bolovan mare putem regrupa. Aici traseul e gata!

Schita traseu (cf. W. Kargel )

 

Se urca in Brana Mare a Costilei, iar de aici se alege una din variantele clasice de retragere.

 

 

 

Caracteristici:

- foarte friabil, roca putreda nu permite baterea solida de pitoane

- slab asigurat, cuie vechi ce nu prezinta siguranta deloc in cazul unei caderi

- in punctele dificile (surplomba mare) gasim pitoane ce nu se misca

- are cateva puncte unde iti alegi propria ruta

- traseul a fost parcurs iarna (pitoanele gasite batute in fisuri inghetate, urme de coltari pe stanca) cand gradul de friabilitate al rocii este mai scazut.

- altitudine mare, departe (cel mai nordic traseu din per nordic al Galbinelelor)_ accesul l-am facut cu cabina pana la cab Babele de unde am ajuns comod la baza traseului intr-o ora

- traseu fara dificultati tehnice mari, dar trebuie parcurs cu atentie

 

Mentiuni:

- traseu parcurs Duminica 7 Iulie 2002 (Alin Cristescu, & Vlad Vuta, intrat in tr. ap. 13:30, timp cca. 4h)

 

 

autorul acestei relatari poate fi contactat la: cristescu_alin@yahoo.com